Hva kan du gjøre?

Mange foreldre og barn har de samme problemene som du har.

De fleste barn vokser fra sengevæting med tiden, men det er flere ting du kan gjøre for å hjelpe barnet. Det er ingen grunn til å vente til barnet vokser fra det. For det verken morsomt eller nødvendig å våkne i en våt seng.

Forstå barnets følelser

Flauhet, mindreverdighetsfølelse og en følelse av isolasjon er normalt, og ofte føler barnet at han eller hun er den eneste med dette problemet. De forsøker å skjule det, nekter for at de tisser i sengen overfor familie og venner og unngår å overnatte utenfor hjemmet. Viser du barnet at du forstår hva det går gjennom, hjelper du barnet med å takle følelsen av skyld og usikkerhet.  

Snakk om det

Du kan være sikker på at barnet på et tidspunkt slutter å tisse i sengen. Å forstå årsakene til sengevæting kan hjelpe deg og barnet med å takle problemet. Prøv å være lydhør overfor barnets følelser ved å lytte til og forstå uroen barnet har. Fortell barnet hva du vet. Det er en lettelse for barnet hvis du snakker åpent om sengevæting. 

Oppmuntring til barnet

Sengevæting kan ha en stor innvirkning på barnet og enkelte ganger gi dem et dårlig selvbilde. Å vite at det ikke er barnets skyld, og at du er der for å støtte ham eller henne, betyr mye for barnet. Du kan oppmuntre barnet ved å avverge negative følelser og øke selvtilliten til barnet – særlig på et tidspunkt i livet da uavhengighet er avgjørende for utviklingen til barnet. Sengevæting er ikke et sjeldent problem, og støttende foreldre betyr ofte alt for barnet når det skal komme seg gjennom problemet.

Vær positiv 

Barnet må føle at sengevæting ikke er noe stort problem, og at det er en del av det å vokse opp. Hvis det likevel fører til dårlig selvbilde og påvirker andre deler av barnets liv, er det viktig å snakke åpent om det. Vær alltid optimistisk, ettersom din ro vil bedre barnets selvbilde. Igjen og igjen kan du berolige barnet med at det er mange andre barn som har det samme problemet.

Det er viktig at du sørger for at barnet forstår at du ikke er sint. Situasjonen kan forverres hvis barnet føler at du er sint. Det kan få barnet til å skjule for deg at det tisser i sengen. Den kan igjen gjøre deg mer bekymret, og den negative spiralen fortsetter. Prøv å være lydhør overfor barnets følelser ved å lytte til og forstå bekymringene barnet har.

Aktiviteter som hjelper

Alle foreldre håndterer problemer forskjellig. Noen foreldre forsøker å ignorere problemer og håper at barnet vokser fra det, andre blir sinte og straffer barnet, noe som kan forverre problemet i det lange løp. Du hjelper barnet best ved å støtte og rose barnets forsøk på ikke å tisse i sengen.

Viktig om belønning

Hvis du bruker belønninger, må du huske på at det er langt mellom tørre netter i starten av behandlingen. Når barnet sjelden får belønning, blir det demotivert, og metoden har en negativ innvirking på barnets innsats, og resultatet blir negativt. 

Belønningene må være små og noe som barnet setter pris på.

Bli enige om bestemte mål og ønskelig atferd, f.eks. at barnet skal legge vått sengetøy og klær på et avtalt sted eller hjelpe til med å skifte på sengen. Barnet får deretter belønning for å følge avtalte regler.

Det er mye større sjanse for å lykkes hvis du belønner handlingen i stedet for det endelige resultatet.

La barnet ta kontrollen

Hvis du gir barnet muligheten til å bryte den onde sirkelen med sengevæting, kan det hende at barnet vil føle seg mer uavhengig. Dette kan være følgende:

Gjør det til en rutine at barnet går på toalettet før sengetid, og oppmuntre barnet til ikke å drikke for mye rett før han eller hun legger seg.

Bruk av DryNites® Nattbukse, som er ekstra absorberende og beskyttende, slik at barnet holder seg tørr og komfortabel hele natten. 

En sengevætingsalarm som vekker barnet hvis det skjer et uhell.

De aller beste tipsene

Det er viktig at barn og foreldre sammen setter seg inn i årsakene til sengevæting og de forskjellige behandlingsmetodene som finnes. En samtale med legen er alltid et godt sted å begynne. 

DryNites nattbukse er med sin effektive beskyttelse mot lekkasje en trygg hjelp, slik at barnet kan våkne opp i en tørr seng. Den er dessuten utformet slik at den har god passform og ser ut som vanlig undertøy, noe som gjør den diskré i bruk. 

Legg merke til at innholdet på dette nettstedet kun er informativt, og at det ikke må oppfattes som medisinsk behandling eller som erstatning for råd hos legen. Du må kontakte legen regelmessig for å få medisinsk behandling for og råd om barnet ditt.

januar, 2023

Tags:

Anbefalt artikkel

Finn det rette produktet for barnet ditt

Noe for alle!
Absorberende matrasbeschermer

DryNites® Bed Mats

Til produktet
Absorberend nachtondergoed voor jongens

DryNites® Nattbukse

Til produktet