Vanlige spørsmål om sengevæting
Her finner du svar på de vanligste spørsmålene.Ja. Studier har vist at det er 44 % sjanse for at barnet blir sengevæter hvis én av foreldrene var det. Hvis begge foreldrene var sengevætere, er det hele 77 % sjanse for at barnet blir det.
Nei. Det er vanligst i aldersgruppen 5–10 år. Deretter avtar det gradvis, og kun ca. 3 % av tenåringer er sengevætere. Antallet voksne sengevætere er svært lavt.
Nei. Sengevæting (eller enurese) er ikke en sykdom. Det skyldes enten at nervesystemet som styrer urinblæren, ennå ikke er helt utviklet, eller at barnet ennå ikke produserer nok av det hormonet som senker urinproduksjonen når man sover. Hvis barnet har hatt en lang periode uten sengevæting og deretter begynner igjen, kan det imidlertid skyldes en urinveisinfeksjon eller andre ting som bør undersøkes av lege.
Hvis barnet fortsatt tisser i sengen jevnlig etter fylte 5 år, bør du ta kontakt med lege. I den alderen vil kroppen normalt ha lært å styre urinproduksjonen om natten. Men for minst 10 % av barn i denne alderen, er det ikke tilfelle ennå. Dere bør derfor få undersøkt hvilken form for enurese det dreier seg om. Man snakker om «primær» når barnet aldri har vært tørt om natten, og om «sekundær» når barnet har hatt en lengre tørr periode. Sengevæting kan behandles, men behandlingen avhenger av hva årsaken til problemet er. Du kan også få hjelp hos helsesøster, enten via kommunens hjemmeside eller ved barnets skole.
Mange barn er flaue over problemet, så vær diskret og respekter barnets ønsker. Unngå å snakke om det når barnet er i nærheten, unntatt hos lege eller helsesøster. Forsøk likevel å få barnets tillatelse til å informere voksne som kan hjelpe under overnattinger på leirskole, fotballturer osv.
Hvis sengevætingen går ut over sosiale relasjoner til andre barn, eller påvirker selvtilliten, kan det være en god idé å ta kontakt med en barnepsykolog. Sengevætingen i seg selv er imidlertid ikke et psykisk, men et fysisk, problem.
Ja. Ca. 19 % av alle barn i alderen 4–15 år har problemer med sengevæting i større eller mindre grad.
Ja. Det er ca. dobbelt så mange sengevætere blant gutter som blant jenter. I en gjennomsnittlig 1.-klasse med 25 elever, vil 2–3 gutter og 1–2 jenter være sengevætere.
Nei. Sengevæting er et fysisk problem som oppstår når barnet sover. Det er ikke noe barnet selv har kontroll over. Ingen barn tisser i sengen med vilje. Det vil derfor ikke ha noen effekt med belønning for at sengen er tørr. Skjenn og straff vil ofte bare gjøre vondt verre, siden barnet blir frustrert over ikke å kunne gjøre noe for å unngå å bli straffet. I stedet er det viktig å rose barnet for å ta ansvar for ting han eller hun faktisk kan kontrollere – for eksempel å huske å tisse før leggetid, hjelpe til med å skifte på sengen osv.
Nei, tvert imot. Netter hjemmefra styrker barns selvstendighet og troen på at de kan klare seg fint uten mor og far. Du bør i stedet oppmuntre barnet til å dra og være sammen med venner og klassekamerater. Men informer barnets lærer eller leder, slik at de kan hjelpe med en diskret løsning på problemet. En DryNites® i soveposen er til god hjelp for de fleste barn.
Nei. Det er viktig at barn i utvikling får god og sammenhengende søvn. Fokuser heller på andre ting med større effekt, som gode drikkevaner i løpet av dagen. Husk likevel alltid å minne barnet på å tisse før leggetid.
Ja og nei. Hvis barnet har for vane å drikke mye om kvelden, kan det være lurt å begrense væskeinntaket. En bedre løsning er imidlertid å lære barn å drikke jevnlig i løpet av dagen, så de ikke blir så tørste om kvelden.
Hvis du bruker DryNites®, så kall det i stedet for nattunderbukser. Vis at de finnes for dem som er helt opptil 15 år, nettopp fordi det også er mange store barn som trenger spesielle underbukser om natten.
Nei, ingenting tyder på det. Noen foreldre er redd for at barn blir «slappe» av å sove med nattunderbukser, og at det derfor tar lengre tid for dem å «lære» å gå på toalettet om natten. Dette er en myte. Sengevæting er et fysisk problem, og ikke noe barn kan kontrollere. Inntil barnet er ferdig utviklet, kan han eller hun få en rolig og tørr natt med DryNites®.
DryNites® finner du hos bandasjister, i apotek, nettapotek og i bleieavdelingen i følgende dagligvarekjeder:
EXTRA, OBS, Coop MEGA, SPAR/EUROSPAR, MENY, større KIWI-butikker
DryNites® er refusjonsberettiget ifølge Trygdeloven og kan fås på Blå Resept gjennom apotek- og bandasjistforretninger. Kontakt din lege for nærmere informasjon.