Wees niet bang voor schooluitstapjes

Årsaker til sengevæting hos barn

Ingen barn liker å tisse i sengen, og det skjer heller ikke fordi de er late eller ulydige. Det betyr heller ikke at de har lærevansker eller følelsesmessige problemer. Så hvorfor skjer det?

Å kjenne årsakene til at barnet tisser i sengen om natten, kan hjelpe både deg selv og barnet med å takle problemet. Et besøk hos legen kan utelukke urinveisinfeksjoner og finne hvilke årsaker som kan forklare hvorfor barnet tisser i sengen. Eller om det bare er et trinn i barnets utvikling, som det vokser fra senere.

Enurese skyldes høyst sannsynlig en av følgende vanlige årsaker:

Arvelige faktorer

Sengevæting er ofte arvelig. Hvis en av foreldrene har vært sengevæter som barn, er det ca. 40 prosent risiko for at barnet også blir det. Hvis begge foreldre har vært sengevætere, øker risikoen til omkring 70 prosent. 

Hormoner 

Antidiuretisk hormon utskilles i hjernen når man sover, for å senke urinproduksjonen om natten. Derfor kan vi sove hele natten uten å måtte tisse. Enkelte barn bruker litt tid på å utvikle evnen til å produsere nok av dette hormonet, og dette gjør at de tisser i sengen.

Utvikling av blæren 

Noen barn har en urinblære som ikke kan inneholde nok urin i forhold til barnets alder. Blæren kan derfor ikke inneholde den urinmengden som dannes om natten. Dette kan godt være tilfelle selv om det produseres tilstrekkelig av antidiuretisk hormon. Du kan hjelpe barnet med å øke blærekapasiteten sakte, men sikkert ved å forlenge periodene mellom hvert toalettbesøk i løpet dagen – dette kan være med på å utvikle blæren slik at den bedre holder på urinen som produseres i løpet av natten.

Beskjed fra hjernen til blæren 

Av og til reagerer ikke hjernen på signalet fra blæren om at den er full. Hjernen skulle vekke barnet, slik at han eller hun kan gå på toalettet og tømme blæren, men denne forbindelsen er ennå ikke utviklet.

Dyp søvn

Når vi sover, skiller kroppen ut et antidiuretisk hormon, som altså bremser produksjonen av urin via nyrene, slik at vi ikke behøver å våkne for å tisse. Noen barn er ganske enkelt i en fase der de produserer for lite av dette hormonet og derfor tisser i sengen.

januar, 2023

Tags: , , ,

Anbefalt artikkel​

Finn det rette produktet for barnet ditt

Noe for alle!
Absorberende matrasbeschermer

DryNites® Bed Mats

Til produktet
Absorberend nachtondergoed voor jongens

DryNites® Nattbukse

Til produktet