Hoe maak ik een matras schoon na een bedplas?

Fakta om sengevæting

Hvis barnet ditt er sengevæter, blir du kanskje overrasket over å høre at tusenvis av mødre og fedre (og barn!) har det på samme måten. Husk at du og barnet ditt ikke er alene!

Husk at du og barnet ditt ikke er alene

Du synes kanskje at det er vanskelig å tro på dette etter at du vært oppe halve natten for å skifte på barnesengen. Men sengevæting er mye vanligere enn du tror:

Minst 10 % av alle 4–15 åringer tisser i sengen i en periode – 70 % tisser i sengen to eller flere ganger i uken

60 % av disse barna er under 8 år 

70 % av barna slutter med sengevæting før de er 7 år 

Ca. 2 % av alle barn på 15 år tisser i sengen 

Sengevæting er vanligere hos gutter enn hos jenter 

Sengevæting kan være genetisk betinget.

Vær alltid optimistisk, og berolig barnet med at han eller hun ikke er alene – din ro vil styrke barnets selvbilde. På skolen er det mange andre barn som har samme problem. Det barnet trenger mer enn noe annet, er støtte og troen på at han eller hun ikke er alene.

Enu-hva-da?

Leger omtaler sengevæting som enurese (uttales enu-re-se), som er "ufrivillig vannlating etter den alderen da blærekontroll skulle vært oppnådd".

Barnet vokser nesten helt sikkert fra sengevæting

Helt inntil 70 prosent av barna slutter med sengevæting før de er 7 år gamle. Stresset og flauheten som er forbundet med sengevæting, får det ofte til å virke verre enn det egentlig er. Enkelte foreldre føler seg presset til å løse problemet, til tross for at det er bedre å være tålmodig og støttende. Barnet ditt er en egen person og kommer til å være tørr når tiden er inne. Det kan være beroligende å vite at 98 prosent av alle barn slutter å tisse i sengen før de er 15 år.

To typer enurese

Den vanligste typen er primær enurese, som er den medisinske betegnelsen som brukes om et barn som aldri har hatt en tørr natt. Tilstanden kan knyttes til fysisk modenhet, ettersom barnet ennå ikke har lært å kjenne følelsen av at blæren er full når barnet sover.

Sekundær enurese er den medisinske betegnelsen som brukes når barnet begynner å tisse i sengen etter en lang periode da han eller hun har vært tørr, og som kan utløses av følelsesmessige årsaker. f.eks. ved skolestart eller familieproblemer. Noen ganger finnes det imidlertid ingen forklaring.

Vanligere hos gutter enn jenter

Til tross for at det ikke er noen spesiell "type" barn som er mer disponert for sengevæting enn andre, er gutter rammet av enurese i større grad enn jenter. Eksperter kjenner ikke den nøyaktige årsaken til dette, men studier tyder på at jenter utvikler blærekontroll tidligere enn gutter. Gutter utgjør omkring 60 prosent av tilfellene, og DryNites® er derfor spesielt utformet og tilpasset til både gutter og jenter.

januar, 2023

Tags: , , , ,

Anbefalt artikkel​ ​

Finn det rette produktet for barnet ditt

Noe for alle!
Absorberende matrasbeschermer

DryNites® Bed Mats

Til produktet
Absorberend nachtondergoed voor jongens

DryNites® Nattbukse

Til produktet