Om sengevæting

 
Sannheten

MYTE: Sengevæting er et atferdsproblem.

 

SANNHET: Sengevæting er ikke et læringsproblem eller atferdsproblem. Barn som tisser i sengen, gjør det ikke med vilje. Det er verken deres eller foreldrenes feil – det er rett og slett bare noe som skjer.

 

MYTE: Det er et alvorlig problem.

 

SANNHET: Mange barn er sengevætere. Ofte skyldes det bare at blæren ikke har vokst like raskt som resten av kroppen. Det er mange årsaker til at barn tisser i sengen. De fleste av årsakene gir ingen grunn til bekymring.

 

MYTE: Sengevæting kan kureres.

 

SANNHET: Det er viktig å få undersøkt hva som er årsaken til den nattlige vannlatingen. Det er også viktig å benytte seg av de hjelpemidlene som er spesielt utviklet til barn. Hvis barnet ikke produserer nok antidiuretisk hormon om natten, kan barnet få tilskudd av hormonet, enten i form av piller eller nesespray. Blæren kan trenes slik at den blir i stand til å holde på den nattlige urinutskillelsen. I tillegg kan man bruke et ringeapparat i behandlingen, slik at barnet vekkes når han eller hun tisser i sengen. På den måten lærer barnet å få blæren og hjernen til å "snakke sammen", slik at de kan kontrollere vannlatingssignalene mens barnet sover. Noen barn kan trenge en kombinasjon av behandlingene som er nevnt ovenfor. DryNites® Nattbukse er et godt supplement til de forskjellige behandlingene, og kan sikre at barnet kommer inn i en positiv sirkel der han eller hun sover godt om natten og har et godt selvbilde.

 

MYTE: Det er foreldrenes skyld.

 

SANNHET: Ingen har skylden for sengevætingen. Det er mange årsaker til sengevæting, men svært få som foreldre eller barn har innflytelse på.

 

MYTE: Ikke gi barnet noe å drikke etter kl. 16

 

SANNHET: Dette kan gjøre situasjonen verre, siden begrenset inntak av væske kan forårsake dehydrering og konsentrert urin, noe som kan føre til irritasjon i blæren. Pass på at barnet drikker mye i løpet av dagen, slik at blæren trenes opp til en god rytme. Begrenset væskeinntak noen timer før sengetid kan muligens hjelpe, men du må aldri nekte et tørst barn å drikke.

 

MYTE: Hjelp barnet ut på toalettet om natten.

 

SANNHET: Før eller siden prøver de fleste foreldre ut denne metoden, ettersom det ser ut til å være en helt naturlig måte å stoppe eller i det minste kontrollere sengevætingen på. Det som skjer, er at barna lærer at de kan tisse når de sover. Dette kan gjøre sengevætingen verre, siden barnet ikke reagerer på signalene fra hjernen om at blæren er full, og dermed sover barnet videre.

 

MYTE: Bruken av DryNites® forskyver problemet med sengevæting.

 

SANNHET: Det finnes ingen bevis for at bruk av absorberende nattundertøy forsinker eller hindrer prosessen. DryNites® kurerer ikke barnets sengevætingsproblem, men det vil hjelpe både barnet og deg med å håndtere denne fasen på en diskré og trygg måte.